La prima vedere, pare absurd ca cineva să nu-și dorească vindecarea. Extrem de puțini vor recunoaște asta. Doar că vindecarea începe la nivel de subconștient, nu de conștient. Totul porneste de la relația ta cu boala. Nu te vei vindeca până când nu te vei detașa de boală și n-o vei lăsa să plece. Și nu pleacă decât atunci când nu-i mai dai motive să stea!
O mulțime de terapeuți au trecut ei înșiși prin vindecări spectaculoase obținute în urma unor conștientizări majore, de ex. Vianna Stibal, creatoarea metodei Theta Healing sau Alberto Villoldo, părintele medicinei șamanice moderne.
Există tehnici de vindecare în care chiar trebuie să-i mulțumești bolii pentru conștientizările pe care ți le-a adus, căci fără ea n-ai fi ajuns acolo unde ești.
Iată câteva cauze care duc la atașamentul toxic față de boală și suferință, care blochează procesul vindecării.
Neasumarea
Nimeni nu-ți “trimite” boala – nici Dumnezeu, nici strămoșii, nici spiritele malefice sau mai știu eu cine. Ti-o chemi tu, pur și simplu ca să te ajute să evoluezi. Dacă nu vrei să înveți pe calea ușoară, ca un elev conștiincios, poti să alegi calea mai dificilă, prin suferință. Dar obligatoriu trebuie să înțelegi că și tu ai o responsabilitate, nu ești chiar fără de vină.
Orice boală este, din punct de vedere energetic, un dezechilibru apărut ca urmare a încălcării unor legi divine și a unor lecții pe care ai refuzat să le înveți, în pofida avertismentelor anterioare. Poate fi vorba despre lecția acceptării, a detașării, a iertării, a iubirii de sine sau multe altele.
Boala nu doar îți semnalează că nu ești pe calea corectă, că nu ești aliniat pe frecvența sufletului tău și faci alegeri împotriva lui, dar și că refuzi să-ți înțelegi și asumi greșelile. Un lung șir de compromisuri (indiferent în ce domeniu) duce, inevitabil, la boală.
Poate că nu-ți asumi alegerile incorecte pe care le-ai făcut în plan fizic – nu ai avut o alimentație echilibrată, ai făcut excese, n-ai făcut mișcare, nu te hidratezi corespunzător, nu ți-ai ascultat și respectat corpul și nevoile lui.
Poate că nu-ti asumi alegerile în plan emoțional – te-ai încărcat cu emoții negative (furie, frustrare, dezamăgire, frici, tristețe) care produc hiperaciditate în corpul tău, ceea ce se traduce în final prin boală.
Poate că nu-ți asumi alegerile în plan energetic – ți-ai irosit inutil energia și n-ai știut să te reîncarci, te-ai suprasolicitat fizic sau mental.
Poate că nu-ți asumi alegerile în plan spiritual – ai ales să trăiești detașat de legile divine și în afara lui Dumnezeu, de exemplu ai preferat să-ți faci dreptate singur și să alegi răzbunarea în locul iertării.
Orice forme ar îmbrăca neasumarea, trebuie să conștientizezi că boala nu e nici pedeapsă, nici ghinion, nici încercare de netrecut, e doar o oportunitate de a crește pe plan personal și spiritual. Și, totodată, este o consecință a alegerilor tale mai puțin inspirate, pe care trebuie să ți le asumi, să nu le mai repeți și să le înlocuiești cu alegeri mai sănătoase, mai corecte.
Primul semn de neasumare sunt scuzele – N-am timp, n-am bani, nu-mi permit, nu pot, e prea complicat, n-am noroc în viață, n-am încotro. Ba ai încotro, cu condiția să vrei. Întotdeauna.
Victimizarea
Victimizarea are o componentă consistentă de neasumare. Însă boala poate aduce și beneficii ascunse. Bolnavul obține anumite avantaje pe care și le dorește cu ardoare. Adesea poate fi vorba de atenția celor de jur, căci boala îi face să-l trateze cu mănuși, să-l pună pe un piedestal, iar la un moment dat, poate chiar începe de profite de asta. Alteori poate fi vorba de alt tip de avantaje, de exemplu concediul medical prelungit, evadarea dintr-un anume loc pentru a evita confruntările etc.
Cum recunoști victimizarea? Simplu, în formule ca:
Îmi pare așa de rău că vă încurc!
N-aș fi vrut să vă chinui.
Și X a suferit de boala asta, ce să fac dacă-i ereditară?
N-am ce să fac, trebuie să-mi duc crucea.
Așa mi-a fost soarta.
Nu e vina mea.
Mindsetul negativ
O gândire pozitivă este esențială pentru a obtine vindecarea, nu este nici urmă de îndoială. Atunci când în vocabularul tău si-au făcut loc cuvinte de vibratie joasă, e un semnal serios de alarmă că trebuie să-ți schimbi modul de a te raporta la boală.
Nu sunt in stare să fac nimic!
Sunt praf!
Sunt terminat/ă. Sunt distrus/ă.
Mă simt groaznic!
Mi-e rău.
Viata mea e un chin/un haos!
E cumplită boala asta!
Nu-mi doresc decât să mor!
Acestea ar trebui înlocuite cu afirmații pozitive, repetate minim 40 de zile consecutiv, de cât de multe ori pe zi, ideal dimineața la trezire și seara la culcare (când creierul nostru este cel mai “programabil”, pentru că funcționează în stare alfa).
Mă simt din ce în ce mai bine!
Am încredere că mă vindec!
Corpul meu răspunde excelent la tratament.
Corpul meu se regenerează cu fiecare zi ce trece.
Autoculpabilizarea
Unii își atrag boala ca pe o formă de pedeapsă, de ispășire a unor vini reale sau imaginare. Dacă în mintea ta s-a instalat convingerea că nu meriți vindecarea, pentru că ai făcut ceva atât de rău, de reprobabil, încât trebuie să suferi, asta îți va bloca vindecarea prin programele de autosabotaj declanșate la nivelul subconștientului tău. De exemplu, consideri că ai abandonat pe cineva la greu, ai făcut rău cuiva în mod deliberat, ai făcut persoanele dragi să sufere și ca urmare ai ales să te autoflagelezi. Evident, asta merge mână în mână cu neiertarea de sine.
Spre exemplu, am întâlnit în terapie cazurile unor femei care, în urma unor avorturi la cerere pe care nu și le-au putut ierta ani de zile, și-au declanșat boli la nivelul organelor de reproducere – chisturi, fibroame, cancere uterine etc.
Lipsa de credință
Când mentalul tău nu este pregătit să accepte nu doar posibilitatea vindecării, ci și credinta cea mai profundă în acest proces, vindecarea nu se poate produce. Pe baza credinței funcționează și medicamentele placebo, a căror administrare duce la vindecare doar prin faptul că bolnavul le investește cu o putere magică. Vindecarea nu o face pastila, ci convingerea ta că acea pastilă funcționează. Și, ce să vezi? Chiar se întâmplă.
Desigur, aceasta nu este o listă exhaustivă, dar dacă te recunoști în cel puțin una dintre atitudini, e timpul să meditezi serios la pactul pe care l-ai făcut cu boala și să faci o schimbare, până nu-i prea târziu. Primul pas e să meditezi la ce vrea boala să-ți transmită.